Fagforening for social og sundhedsbranchen

Find den rette fagforening for social- og sundhedsbranchen og få støtte til at sikre dine arbejdsvilkår, juridisk bistand og lønforhandlinger.

Fagforening for
læger

Fagforening for psykologer

Fagforening for ergoterapeuter

Fagforening for sygeplejersker

Fagforening for socialpædagoger

Fagforening for socialrådgivere

Fagforening for fysioterapeuter

Fagforening for
sosu assistenter

Fagforening for social og sundhedsbranchen

A-kasse

KR. /PER MÅNED

528

Fagforening

KR. /PER MÅNED

55

Medlemmer: 55.712
business danmark logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

490

Fagforening

KR. /PER MÅNED

167

Medlemmer: 29.000
ase logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

527

Fagforening

KR. /PER MÅNED

74

Medlemmer: 137.383
det faglige hus logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

497

Fagforening

KR. /PER MÅNED

69

Medlemmer: 220.000
lederne logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

499

Fagforening

KR. /PER MÅNED

220

Medlemmer: 124.093
ftf-a logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

488

Medlemmer: 153.742
min a-kasse logo

A-kasse

KR. /PER MÅNED

488

Medlemmer: 85.000
akademikernes a-kasse logo med lilla skrift

A-kasse

KR. /PER MÅNED

484

Medlemmer: 290.000

Find den rigtige fagforening for dig i social- og sundhedsbranchen

Uanset om du er læge, psykolog, ergoterapeut, sygeplejerske, socialpædagog, socialrådgiver, fysioterapeut eller sosu-assistent, så er et medlemskab af en stærk fagforening afgørende for at sikre dine interesser på arbejdspladsen. Men hvordan vælger du den helt rigtige fagforening til netop dit fag og dine behov? Lad os grave lidt dybere ned i mulighederne.

Fagforeninger målrettet din faggruppe

For mange faggrupper i social- og sundhedssektoren findes der specialiserede fagforeninger, der kun fokuserer på at varetage dine specifikke interesser. Det giver dem en helt særlig indsigt i netop din branche og de udfordringer, du står over for.

For eksempel organiserer Lægeforeningen landets læger, Dansk Psykolog Forening samler psykologerne, Danske Fysioterapeuter varetager fysioterapeuternes interesser, og Ergoterapeutforeningen har ergoterapeuter som medlemmer. Listen over nicheprægede fagforeninger er lang.

En fordel ved disse snævert fokuserede fagforeninger er deres dybdegående ekspertviden og erfaring med at forhandle overenskomster, løn og arbejdsvilkår specifikt for lige præcis dit fag.

Brede, tværfaglige alternativer

I modsætning til de specialiserede fagforeninger står de større, bredere tværfagforeninger, der organiserer forskellige faggrupper på tværs. Her kan der nævnes flere fagforeninger for social og sundhedsbranchen, der samler alt fra sygeplejersker, sosu’er og pædagoger til ergoterapeuter og socialpædagoger under samme paraply.

FOA – Fag og Arbejde er en anden stor, tværfaglig og landsdækkende fagforening, som dækker ansatte inden for eksempelvis ældreområdet, handicapområdet samt sygehuse og sundhedscentre.

Fordelen ved disse bredere fagforeninger er ofte deres større økonomiske og politiske muskler. De har flere medlemmer og ressourcer i ryggen, hvilket kan give dem større gennemslagskraft og indflydelse over for arbejdsgivere og myndigheder.

Vurdér, hvad der er vigtigst for dig

Når du skal vælge hvilken fagforening, der er bedst for dig, er der ingen nemme og endegyldige svar. Det handler i stedet om at undersøge dine muligheder og overveje dine ønsker og behov nøje.

Overvej om det vigtigste for dig er en specialiseret fagforening med 100% fokus og ekspertise på lige præcis dit fag og dine udfordringer. Eller om du foretrækker en bredere, tværfaglig fagforening med måske lidt mindre nicheforståelse, men så til gengæld mere ressourcer og slagkraft.

Undersøg også hvilke konkrete overenskomster, medlemsfordele, kurser og forsikringsordninger de forskellige fagforeninger tilbyder. Sammenlign og find den pakke, der passer bedst til dine personlige ønsker og behov i din nuværende karrieresituation.

Inddrag dine kollegers erfaring

Lyt også til dine kollegers stemme. Hvis de allerede er medlemmer af forskellige fagforeninger, så spørg ind til deres erfaringer og oplevelser. Hvilken støtte og hjælp har de modtaget? Føler de deres interesser bliver varetaget? Hvad er fordelene og ulemperne ifølge dem?

De personlige, førstehåndsberetninger kan give dig et langt mere nuanceret og autentisk billede af de forskellige fagforeningers præstationer og egnethed end du får ved kun at læse informationsmaterialer og hjemmesider.

Styrken i fællesskabet på arbejdspladsen

Til sidst bør du også have fokus på, hvilken fagforening der har flest og stærkeste tilstedeværelse hos dine kollegaer på din arbejdsplads. En fælles organisering hos jer alle kan give sammenhold og styrke i at mæle jeres fælles sag over for ledelsen.

Lad dig ikke skræmme fra at melde dig ind i en overenskomstbærende fagforening på trods af eventuelle forsøg fra ledelsen på at fraråde det. Det er din demokratiske ret, som arbejdsgiver lovmæssigt er forpligtet til at respektere.

Find den fagforening, der passer bedst til dine behov og interesser. Sammen står I stærkere som organiserede fagfæller i kampen for ordentlige løn- og arbejdsvilkår i social- og sundhedssektoren.