Folkepension 2025: Sådan ser satserne ud i år

undrer sig
Folkepensionen er en vigtig livline for mange ældre i Danmark. Men hvordan ser satserne ud for 2025, og hvad betyder de forskellige beløb for dig? Hvis du synes, det kan være en jungle at finde rundt i, er du ikke alene. Vi har samlet alt, hvad du skal vide, i denne guide – uformelt og letforståeligt.

Herunder finder du en tabel med de vigtigste satser for folkepension i 2025, så du hurtigt kan danne dig et overblik.

Folkepension satser 2025

Type af ydelseEnligGift/Samlevende
Grundbeløb pr. måned før skat7.198 kr.7.198 kr.
Pensionstillæg pr. måned før skat8.329 kr.4.262 kr.
Folkepension i alt pr. måned før skat15.527 kr.11.460 kr.
Ældrecheck pr. år før skat25.700 kr.25.700 kr. til hver
Formuegrænse103.100 kr.103.100 kr. tilsammen

Fradrag ved pensionssatser i 2025

FradragsregelEnligGift/Samlevende
GrundbeløbIngen modregningIngen modregning
Fradrag ved pensionstillæg95.800 kr. (andre skattepligtige indtægter)192.000 kr. (andre skattepligtige indtægter)
Fradrag ved personlig tillægsprocent (arbejdsindtægt)122.004 kr.122.004 kr.
Fradrag ved personlig tillægsprocent (øvrige indtægter)35.200 kr.69.700 kr.

Sådan søger du folkepension

Folkepension bliver ikke udbetalt automatisk. Du skal selv søge om den digitalt via borger.dk, når du nærmer dig folkepensionsalderen, som i 2025 er 67 år. Du kan begynde din ansøgning et halvt år før, du når pensionsalderen, og pensionen bliver udbetalt fra måneden efter, du har nået alderen.

Hvis du allerede modtager førtidspension, seniorpension eller tidlig pension, overgår du automatisk til folkepension uden at skulle søge.

Hvis du ikke er digital, kan du få hjælp til ansøgningen i Borgerservice. Husk også, at du kan søge pensionen med tilbagevirkende kraft, hvis du søger inden for fem måneder efter, du har nået pensionsalderen.

Hvordan beregnes din pension?

Folkepensionen består af et grundbeløb og et pensionstillæg. Alle modtager grundbeløbet, men pensionstillægget afhænger af din økonomiske situation. Arbejdsindtægter op til 122.004 kr. indgår ikke i beregningen af din personlige tillægsprocent, men overskydende beløb gør.

Andre faktorer, som påvirker din pension, inkluderer:

  • Skattepligtige indtægter, fx renteindtægter og pensioner.
  • Din ægtefælles eller samlevers indtægt, dog ikke arbejdsindtægter, der er belagt med AM-bidrag.

Din pension bliver efterreguleret ud fra din årsopgørelse, så du skal være opmærksom på ændringer i dine indtægter i løbet af året.

Ekstra ydelser og tillæg

Foruden folkepensionen kan du have ret til en række tillæg, der kan gøre din økonomi som pensionist mere overskuelig:

  • Ældrecheck: En årlig ydelse på op til 25.700 kr., hvis din formue er under grænsen på 103.100 kr.
  • Boligydelse: Støtte til husleje, som især er relevant for pensionister i lejebolig.
  • Varmetillæg: Hjælp til opvarmningsudgifter.

Disse ydelser afhænger af din indkomst og boligsituation, og du kan søge dem via din kommune.

Særlige regler for bopæl i udlandet

Hvis du har boet i udlandet i en længere periode, kan det påvirke din ret til folkepension. Du har ret til fuld folkepension, hvis du har boet i Danmark i mindst 40 år mellem dit 15. år og pensionsalderen. Har du boet her kortere tid, vil du få tildelt en brøkpension, som bliver beregnet ud fra de år, du har opholdt dig i Danmark.

Fra 1. juli 2025 skærpes kravene yderligere, så du skal have opholdt dig i Danmark i mindst 9/10-dele af tiden fra dit 15. år til pensionsalderen for at få fuld pension.

Kan du få boligydelse som folkepensionist?

Ja, du kan søge om boligydelse, hvis du bor i lejebolig, ejerbolig eller andelsbolig. Hvor meget du kan få, afhænger blandt andet af din husstands indkomst, huslejen og boligens størrelse. Bor du i ejerbolig eller andelsbolig, bliver boligydelsen tildelt som et lån.

Har du spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om dine rettigheder, eller hvordan du bedst planlægger din økonomi som pensionist, anbefaler vi, at du kontakter Ældresagen eller kommunen for rådgivning. Det er vigtigt at kende sine muligheder og sikre, at du får de ydelser, du har ret til.

Flere interessante artikler

rød bil med 2 personer
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er kørselsfradrag?

Har du langt til arbejde? Så kan kørselsfradraget være din økonomiske hjælp til at dække transportomkostningerne. Uanset om du tager bilen, toget eller cykler, kan du få fradrag for rejser til og fra arbejde, der overstiger 24 kilometer om dagen. Men hvad er kørselsfradraget egentlig, og hvordan fungerer det?

håmdværkere der holder kaffepause
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er servicefradrag?

Servicefradraget er en økonomisk fordel, der gør det billigere for dig at få hjælp til praktiske opgaver i hjemmet. Det dækker arbejdslønnen til forskellige serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og havearbejde. Selvom håndværkerfradraget blev afskaffet i 2022, eksisterer servicefradraget stadig og kan give dig en skattefordel, hvis du benytter dig af de rigtige ydelser. Hvis du vil spare penge og samtidig få professionel hjælp til hjemmet, er det værd at kende til, hvordan servicefradraget fungerer.

underviser i klasselokale
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er personfradrag?

Vidste du, at du hvert år får et skattefrit beløb, som sikrer, at du betaler mindre i skat? Dette beløb kaldes personfradraget, og det er en af de største økonomiske fordele for danske skatteydere. Uanset om du er over eller under 18 år, har du ret til et personfradrag, så længe du bor eller arbejder i Danmark. Men hvad er personfradraget helt præcist, og hvordan fungerer det? Læs med her og få styr på det hele.

2 kolleger der sidder og arbejder
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er beskæftigelsesfradrag?

Beskæftigelsesfradraget er en vigtig del af skattesystemet, der belønner dig for at være i arbejde. Det er en økonomisk fordel, som automatisk trækkes fra din løn, og som giver dig flere penge mellem hænderne hver måned. Men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det?

at tage det rette valg om den billigste eller bedste lønsikring
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er fradrag?

Har du nogensinde spekuleret over, hvad fradrag egentlig betyder, og hvordan det kan gavne din økonomi? Mange danskere går glip af skattefordele, simpelthen fordi de ikke ved, hvilke fradrag de er berettiget til, eller hvordan de fungerer. Fradrag lyder måske teknisk, men i virkeligheden er det en simpel måde at sørge for, at du ikke betaler mere i skat, end du behøver.

undrer sig
Fradrag
Rasmus C.

Er lønsikring fradragsberettiget?

Vidste du, at du kan få fradrag for din lønsikring? Mange er ikke klar over, at indbetalinger til lønsikring ikke bare giver økonomisk tryghed, men også kan reducere din skat. Det betyder, at du kan få endnu mere ud af din investering i din fremtid. Lad os dykke ned i, hvordan det hele hænger sammen, og hvad du skal være opmærksom på.

økonomisk sikkerhedsnet
Artikler
Rasmus C.

Sygedagpenge sats 2025

Når sygdom rammer, og du ikke længere kan arbejde, er det afgørende at vide, hvordan din økonomi kan blive påvirket. Her kommer sygedagpenge ind i billedet. Sygedagpenge er en midlertidig økonomisk ydelse, der sikrer, at du stadig har en indkomst, selvom du er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Det giver dig ro til at fokusere på din helbredelse uden at bekymre dig unødigt om regninger og udgifter.

sparegris
Artikler
Rasmus C.

Førtidspension sats 2025

Førtidspension er en vigtig del af det danske velfærdssystem, der giver økonomisk tryghed til dem, der ikke længere kan arbejde på grund af sygdom eller varige lidelser. Men hvad dækker førtidspension egentlig, og hvordan påvirker de nye satser din økonomi i 2025? I denne guide får du et hurtigt overblik over satserne, indsigt i beregningerne og gode råd til at navigere i systemet. Uanset om du allerede modtager førtidspension eller overvejer at søge, finder du alt, hvad du har brug for at vide, lige her.

kvinde der overvejer sit valg nøje
Artikler
Rasmus C.

Dagpengesats 2025

Hvor meget kan du egentlig få i dagpenge i 2025? Satserne er lige blevet opdateret, og der er gode nyheder for mange. Med en maksimal sats på 21.092 kr./md. og ekstra beskæftigelsestillæg for nogle grupper, er det værd at sætte sig ind i detaljerne. Vil du vide mere om, hvordan det hele hænger sammen, og hvad det betyder for dig?

far og søn i naturen
Artikler
Rasmus C.

Hvor mange er på barsel?

Barsel er en helt særlig tid, hvor forældre kan trække stikket fra hverdagen og fokusere på den nye rolle som mor eller far. Men hvor mange benytter sig egentlig af barselsdagpenge? Og hvordan fordeler det sig mellem mænd og kvinder? I Danmark er barsel en rettighed, som både mødre og fædre kan drage fordel af, men nye tal viser interessante tendenser – især blandt mænd.

Leder du efter din nye a-kasse eller fagforening?

Find den her hos Tjekfagforening.dk

på jagt efter et nyt job