Hvor gammel skal man være for at arbejde?

børn der leger med sjippetov
Er du spændt på tanken om at tjene dine egne penge, men usikker på, om du er gammel nok til at få et job? Reglerne kan virke lidt komplicerede, men bare rolig – vi tager et kig på aldersgrænserne, så du kan få styr på, hvornår og hvordan du må arbejde. At kende reglerne sikrer, at du kan starte dit arbejdsliv sikkert og inden for lovens rammer.
Hop direkte til det afsnit, du vil læse

Hvad siger reglerne om alder og arbejde?

Reglerne for, hvornår du må arbejde, afhænger af din alder og typen af arbejde, du vil udføre. Her er et hurtigt overblik:

AlderRegler for arbejde
Under 13 årMå som udgangspunkt ikke arbejde. Undtagelser gælder fx for teater og film med særlig tilladelse.
13-14 årMå udføre lettere opgaver som avisudbringning, let rengøring og frugtplukning. Max. 2 timer på skoledage og 12 timer om ugen i skoleuger.
15-17 årMå arbejde op til 8 timer på fridage og op til 40 timer om ugen i ferieuger, hvis du stadig er undervisningspligtig.

Hvilke jobs kan du få som ung?

Er du mellem 13 og 17 år, er der flere typer jobs, du kan få, afhængigt af din alder.

AlderJobmuligheder
13-14 årLettere opgaver som avisudbringning, let rengøring, oprydning og borddækning i butikker. Arbejdet skal være simpelt og sikkert.
15-17 årFlere muligheder som ekspedient i butikker, hjælp på caféer og restauranter (uden alkoholservering), og let landbrugsarbejde (fx frugt- og grøntsagsplukning). Flere arbejdstimer mulige, især i ferier.

Med disse muligheder kan du finde jobs, der både giver erfaring og lidt ekstra lommepenge, mens reglerne sikrer, at arbejdet er tilpasset din alder og sikkerhed.

Eksempler på arbejdstid og regler for unge arbejdere

Uanset om du er 13 eller 17 år, er der regler for, hvor mange timer du må arbejde – både på skoledage og i ferieperioder.

AlderTilladte arbejdstider
13-14 årMax 2 timer på skoledage og 7 timer på fridage. Maksimalt 12 timer om ugen i skoleuger og op til 35 timer om ugen i ferieuger.
15-17 årMax 2 timer på skoledage og 8 timer på fridage, hvis du stadig er undervisningspligtig. Efter afsluttet undervisningspligt, må du arbejde op til 8 timer dagligt og 40 timer ugentligt.

Der er også regler for, hvornår på dagen du må arbejde. For eksempel må unge under 15 år ikke arbejde mellem kl. 20.00 og 06.00, mens unge over 15 år må arbejde frem til kl. 22.00 i nogle brancher, som fx butikker. Disse arbejdstidsregler sikrer, at du kan få erfaring og tjene penge uden at det går ud over skolegangen eller din sikkerhed.

Sådan kommer du i gang med at finde dit første job

Tips til at finde dit første jobBeskrivelse
Spørg rundt i dit netværkSpørg venner, familie eller naboer om jobmuligheder – det kan være en god måde at få dit første job.
Hold øje med opslagTjek opslagstavler i skoler, supermarkeder og lokale Facebook-grupper for jobs, der er målrettet unge.
Gå direkte til butikker og caféerKig forbi med et smil og spørg, om de har brug for hjælp – især i butikker og caféer er der ofte jobmuligheder.
Vær forberedt på at fortælle om dig selvØv dig på en kort præsentation om, hvorfor du vil arbejde, og hvilke kvaliteter du kan bidrage med. Få evt. dine forældre til at hjælpe. De har prøvet det før.

Klar til at tjene dine egne penge?

Nu har du styr på, hvornår du kan arbejde, hvilke jobs du må få, og hvordan du kommer i gang med at finde dit første job. Det er en spændende rejse at tage de første skridt ud i arbejdslivet, og der er masser af muligheder, som passer til din alder og interesser. Husk, at dit første job ikke kun handler om penge – det handler også om at få erfaring, lære nye færdigheder og møde nye mennesker.

Så er du klar til at tage springet? Med lidt gåpåmod og de rette regler i baghovedet er du godt på vej til at finde dit første job og få en smagsprøve på arbejdsmarkedet. Held og lykke!

Flere interessante artikler

mental sundhed
Undersøgelser
Rasmus C.

Hvordan påvirker ledighed mental sundhed?

At miste sit arbejde er ikke kun et økonomisk slag; det rammer også vores mentale helbred. Pludselig står man uden de daglige rutiner, der gav struktur, og uden den sociale kontakt, som arbejdspladsen tilbød. Dette kan føre til følelser af stress, angst og depression. Faktisk viser forskning, at arbejdsløshed kan medføre alvorlige psykologiske konsekvenser, herunder lavt selvværd og social isolation.

lønsamtale
Løn
Rasmus C.

Lønsamtale – Sådan forhandler du dig til en bedre løn

Har du nogensinde siddet til en lønsamtale og følt dig lidt usikker? Måske har du tænkt: Burde jeg have forberedt mig bedre? Er det okay at bede om mere i løn? Du er langt fra alene! Lønsamtalen er en af de vigtigste karrieresamtaler, du kan have, men mange går til den uden en plan – og det kan koste dyrt.

brev
Artikler
Rasmus C.

Kan man få lønsikring, hvis man selv siger op?

Har du nogensinde stået i en situation, hvor du overvejer at sige op fra dit job, men er usikker på, om din lønsikring vil dække dig? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv, især hvis man gerne vil sikre sin økonomiske tryghed i en periode uden arbejde.

rød bil med 2 personer
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er kørselsfradrag?

Har du langt til arbejde? Så kan kørselsfradraget være din økonomiske hjælp til at dække transportomkostningerne. Uanset om du tager bilen, toget eller cykler, kan du få fradrag for rejser til og fra arbejde, der overstiger 24 kilometer om dagen. Men hvad er kørselsfradraget egentlig, og hvordan fungerer det?

håmdværkere der holder kaffepause
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er servicefradrag?

Servicefradraget er en økonomisk fordel, der gør det billigere for dig at få hjælp til praktiske opgaver i hjemmet. Det dækker arbejdslønnen til forskellige serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og havearbejde. Selvom håndværkerfradraget blev afskaffet i 2022, eksisterer servicefradraget stadig og kan give dig en skattefordel, hvis du benytter dig af de rigtige ydelser. Hvis du vil spare penge og samtidig få professionel hjælp til hjemmet, er det værd at kende til, hvordan servicefradraget fungerer.

underviser i klasselokale
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er personfradrag?

Vidste du, at du hvert år får et skattefrit beløb, som sikrer, at du betaler mindre i skat? Dette beløb kaldes personfradraget, og det er en af de største økonomiske fordele for danske skatteydere. Uanset om du er over eller under 18 år, har du ret til et personfradrag, så længe du bor eller arbejder i Danmark. Men hvad er personfradraget helt præcist, og hvordan fungerer det? Læs med her og få styr på det hele.

2 kolleger der sidder og arbejder
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er beskæftigelsesfradrag?

Beskæftigelsesfradraget er en vigtig del af skattesystemet, der belønner dig for at være i arbejde. Det er en økonomisk fordel, som automatisk trækkes fra din løn, og som giver dig flere penge mellem hænderne hver måned. Men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det?

at tage det rette valg om den billigste eller bedste lønsikring
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er fradrag?

Har du nogensinde spekuleret over, hvad fradrag egentlig betyder, og hvordan det kan gavne din økonomi? Mange danskere går glip af skattefordele, simpelthen fordi de ikke ved, hvilke fradrag de er berettiget til, eller hvordan de fungerer. Fradrag lyder måske teknisk, men i virkeligheden er det en simpel måde at sørge for, at du ikke betaler mere i skat, end du behøver.

undrer sig
Fradrag
Rasmus C.

Er lønsikring fradragsberettiget?

Vidste du, at du kan få fradrag for din lønsikring? Mange er ikke klar over, at indbetalinger til lønsikring ikke bare giver økonomisk tryghed, men også kan reducere din skat. Det betyder, at du kan få endnu mere ud af din investering i din fremtid. Lad os dykke ned i, hvordan det hele hænger sammen, og hvad du skal være opmærksom på.

økonomisk sikkerhedsnet
Artikler
Rasmus C.

Sygedagpenge sats 2025

Når sygdom rammer, og du ikke længere kan arbejde, er det afgørende at vide, hvordan din økonomi kan blive påvirket. Her kommer sygedagpenge ind i billedet. Sygedagpenge er en midlertidig økonomisk ydelse, der sikrer, at du stadig har en indkomst, selvom du er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Det giver dig ro til at fokusere på din helbredelse uden at bekymre dig unødigt om regninger og udgifter.

Leder du efter din nye a-kasse eller fagforening?

Find den her hos Tjekfagforening.dk

på jagt efter et nyt job