Kontanthjælp sats 2025

sparegris
Kontanthjælp er for mange danskere en vigtig økonomisk sikkerhed, når livet tager en uventet drejning. Men hvad er satserne egentlig for 2025, og hvordan fungerer det hele? Hvis du har tænkt "Hvordan hænger det sammen for mig?", så er du landet det rigtige sted. Vi guider dig gennem regler, satser og gode råd.
Hop direkte til det afsnit, du vil læse

Lad os starte med et hurtigt overblik over, hvad du kan forvente af kontanthjælp i 2025.

Kontanthjælp satser 2025

GruppeSats pr. måned 2025
Fyldt 30 år, forsørger børn16.972 kr.
Fyldt 30 år, andre12.770 kr.
Enlige forsørgere under 30 år16.222 kr.
Forsørgere under 30 år uden ekstra børnetilskud11.349 kr.
Under 30 år, gravid (efter 12. uge)12.770 kr.
Under 30 år, psykisk syg, forsørger16.972 kr.
Under 30 år, psykisk syg, udeboende12.770 kr.
25-29 år, udeboende8.231 kr.
25-29 år, hjemmeboende3.972 kr.
Under 25 år, udeboende8.231 kr.
Under 25 år, hjemmeboende3.972 kr.
Under 30 år, bidragspligt inkl. tillæg16.972 kr.

Hvem kan få kontanthjælp?

Kontanthjælp er ikke for alle og enhver – der er nemlig nogle betingelser, du skal opfylde. Først og fremmest skal du være fyldt 18 år og have opholdt dig i Danmark i mindst 9 ud af de seneste 10 år. Derudover må du ikke have en formue eller andre indtægter, som kan dække dine udgifter.

Er du under 30 år? Så er der endnu strammere regler, fordi systemet vil have dig i uddannelse eller job hurtigst muligt. Det er også derfor, satserne for unge ofte er lavere.

Hvordan beregnes kontanthjælp?

Når det kommer til kontanthjælp, er det ikke “one size fits all.” Satserne afhænger af din alder, om du har børn, og din generelle livssituation. For eksempel får forsørgere (dem med børn) en højere sats, ligesom gravide og psykisk syge kan have ret til ekstra støtte.

Her er et par eksempler:

  • En enlig forsørger under 30 år får 16.222 kr. om måneden.
  • Er du derimod udeboende og under 25 år, er satsen kun 8.231 kr.

Det kan altså betale sig at vide præcist, hvilke satser du er berettiget til.

Unge og kontanthjælp – hvorfor lavere satser?

Hvis du er under 30, kan du måske undre dig over, hvorfor satserne er lavere. Det er fordi staten har fokus på at få unge i uddannelse eller job. Derfor er der ekstra krav til unge, der modtager kontanthjælp. Det kan for eksempel være, at du skal starte på en uddannelse eller deltage i et jobaktiveringsforløb.

For de yngste hjemmeboende, altså under 25 år, er satsen helt nede på 3.972 kr. Det er tanken, at unge hjemmeboende i højere grad kan få hjælp fra deres forældre.

Hvad skal du være opmærksom på?

Der er nogle ting, du skal holde øje med, når du modtager kontanthjælp:

  1. Fradrag: Hvis du har andre indtægter, bliver de trukket fra din kontanthjælp.
  2. Gensidig forsørgerpligt: Bor du sammen med din ægtefælle, bliver jeres indkomst set som fælles.
  3. Tillæg: Hvis du fx er gravid eller har børn, kan du være berettiget til ekstra tillæg.

Hvad forventes der af dig som modtager?

Når du modtager kontanthjælp, er der en række krav, du skal opfylde. Det kan blandt andet være:

  • Du skal aktivt søge job og kunne dokumentere det.
  • Du kan blive sat i aktivering, fx jobpraktik eller kurser.
  • Er du under 25, kan du blive pålagt at starte en uddannelse.

Hvis du ikke lever op til kravene, kan det få konsekvenser for din udbetaling.

Ofte stillede spørgsmål om kontanthjælp

Hvor længe kan jeg få kontanthjælp?

Du kan få kontanthjælp, så længe du opfylder betingelserne og er aktiv i dit forløb.

Hvad gør jeg, hvis jeg mister mit job?

Det første skridt er at kontakte din kommune og søge om kontanthjælp. Du skal dog også stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg ejer en bil?

Det afhænger af bilens værdi. Hvis bilen anses som en formue, kan det påvirke din ret til kontanthjælp.

Få hjælp og rådgivning

Kontanthjælp kan være en nødvendighed, når du står i en svær situation, men det er vigtigt at kende dine rettigheder og muligheder. Har du brug for hjælp til at navigere i reglerne, eller er du i tvivl om, hvad du har ret til? Din fagforening kan give dig rådgivning og støtte, så du står stærkere – også når det handler om sociale ydelser.

Flere interessante artikler

mental sundhed
Undersøgelser
Rasmus C.

Hvordan påvirker ledighed mental sundhed?

At miste sit arbejde er ikke kun et økonomisk slag; det rammer også vores mentale helbred. Pludselig står man uden de daglige rutiner, der gav struktur, og uden den sociale kontakt, som arbejdspladsen tilbød. Dette kan føre til følelser af stress, angst og depression. Faktisk viser forskning, at arbejdsløshed kan medføre alvorlige psykologiske konsekvenser, herunder lavt selvværd og social isolation.

lønsamtale
Løn
Rasmus C.

Lønsamtale – Sådan forhandler du dig til en bedre løn

Har du nogensinde siddet til en lønsamtale og følt dig lidt usikker? Måske har du tænkt: Burde jeg have forberedt mig bedre? Er det okay at bede om mere i løn? Du er langt fra alene! Lønsamtalen er en af de vigtigste karrieresamtaler, du kan have, men mange går til den uden en plan – og det kan koste dyrt.

brev
Artikler
Rasmus C.

Kan man få lønsikring, hvis man selv siger op?

Har du nogensinde stået i en situation, hvor du overvejer at sige op fra dit job, men er usikker på, om din lønsikring vil dække dig? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv, især hvis man gerne vil sikre sin økonomiske tryghed i en periode uden arbejde.

rød bil med 2 personer
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er kørselsfradrag?

Har du langt til arbejde? Så kan kørselsfradraget være din økonomiske hjælp til at dække transportomkostningerne. Uanset om du tager bilen, toget eller cykler, kan du få fradrag for rejser til og fra arbejde, der overstiger 24 kilometer om dagen. Men hvad er kørselsfradraget egentlig, og hvordan fungerer det?

håmdværkere der holder kaffepause
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er servicefradrag?

Servicefradraget er en økonomisk fordel, der gør det billigere for dig at få hjælp til praktiske opgaver i hjemmet. Det dækker arbejdslønnen til forskellige serviceydelser som rengøring, vinduespudsning og havearbejde. Selvom håndværkerfradraget blev afskaffet i 2022, eksisterer servicefradraget stadig og kan give dig en skattefordel, hvis du benytter dig af de rigtige ydelser. Hvis du vil spare penge og samtidig få professionel hjælp til hjemmet, er det værd at kende til, hvordan servicefradraget fungerer.

underviser i klasselokale
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er personfradrag?

Vidste du, at du hvert år får et skattefrit beløb, som sikrer, at du betaler mindre i skat? Dette beløb kaldes personfradraget, og det er en af de største økonomiske fordele for danske skatteydere. Uanset om du er over eller under 18 år, har du ret til et personfradrag, så længe du bor eller arbejder i Danmark. Men hvad er personfradraget helt præcist, og hvordan fungerer det? Læs med her og få styr på det hele.

2 kolleger der sidder og arbejder
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er beskæftigelsesfradrag?

Beskæftigelsesfradraget er en vigtig del af skattesystemet, der belønner dig for at være i arbejde. Det er en økonomisk fordel, som automatisk trækkes fra din løn, og som giver dig flere penge mellem hænderne hver måned. Men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det?

at tage det rette valg om den billigste eller bedste lønsikring
Fradrag
Rasmus C.

Hvad er fradrag?

Har du nogensinde spekuleret over, hvad fradrag egentlig betyder, og hvordan det kan gavne din økonomi? Mange danskere går glip af skattefordele, simpelthen fordi de ikke ved, hvilke fradrag de er berettiget til, eller hvordan de fungerer. Fradrag lyder måske teknisk, men i virkeligheden er det en simpel måde at sørge for, at du ikke betaler mere i skat, end du behøver.

undrer sig
Fradrag
Rasmus C.

Er lønsikring fradragsberettiget?

Vidste du, at du kan få fradrag for din lønsikring? Mange er ikke klar over, at indbetalinger til lønsikring ikke bare giver økonomisk tryghed, men også kan reducere din skat. Det betyder, at du kan få endnu mere ud af din investering i din fremtid. Lad os dykke ned i, hvordan det hele hænger sammen, og hvad du skal være opmærksom på.

økonomisk sikkerhedsnet
Artikler
Rasmus C.

Sygedagpenge sats 2025

Når sygdom rammer, og du ikke længere kan arbejde, er det afgørende at vide, hvordan din økonomi kan blive påvirket. Her kommer sygedagpenge ind i billedet. Sygedagpenge er en midlertidig økonomisk ydelse, der sikrer, at du stadig har en indkomst, selvom du er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Det giver dig ro til at fokusere på din helbredelse uden at bekymre dig unødigt om regninger og udgifter.

Leder du efter din nye a-kasse eller fagforening?

Find den her hos Tjekfagforening.dk

på jagt efter et nyt job