Hvad er A-skat?

A-skat er den skat, du betaler af din primære indkomst, også kaldet A-indkomst.

Dette inkluderer løn, dagpenge, SU, pension m.m. Skatten bruges til at finansiere de offentlige udgifter i Danmark, som f.eks. sundhedsvæsenet og uddannelser. På grund af den store offentlige sektor har Danmark et af de højeste skattetryk i verden. Det høje skattetryk betyder, at mange offentlige ydelser er finansieret af skatten, hvilket kan forhindre gældsætning i forbindelse med uddannelse, som man ser i andre lande.

Hvordan betaler jeg A-skat?

Hvis du modtager løn eller offentlige ydelser, indberetter din arbejdsgiver eller staten din indkomst til skat. Skat tilbageholder derefter en foreløbig skat af din indkomst. Hvert år kan du tjekke din årsopgørelse for at se, om der er tilbageholdt for meget eller for lidt. Hvis skat skylder dig penge, og du ikke har anden gæld, vil beløbet normalt blive sat ind på din NemKonto d. 1. maj. Hvis der er tilbageholdt for lidt, skal du betale det skyldige beløb via et girokort. Ved tvivl om betalingen, bør du kontakte skat.

Hvor mange procent er A-skat på?

Procenten af din indkomst, der skal beskattes, varierer afhængigt af din indkomst og bopælskommune. Jo mere du tjener, jo mere betaler du i skat. Du skal tjene mindst 588.900 kr. årligt (2024-sats) for at betale topskat, som er på 15 % udover A-skatten. For at få præcise skatteprocenter bør du kontakte skat, som kan give dig de nøjagtige satser baseret på din indkomst og kommune.

Hvem skal betale A-skat?

Alle, der tjener mere end deres årlige personfradrag, skal betale skat. Personfradraget for danskere over 18 år er ca. 49.000 kroner (2024). Tjener du over dette beløb, bliver du beskattet. De fleste lønmodtagere vælger at fordele deres fradrag ud på årets måneder, så man f.eks. ikke betaler skat af de første 4150 kr. hver måned. Hvis du er i tvivl om dit personfradrag og dets opsætning, kan du kontakte SKAT for hjælp.

Får du den rigtige løn?
Vidste du, at du her hos Tjekfagforening.dk kan få en gratis lønguide fra IDA?
Gratis lønguide

Læs også vores andre blogindlæg