Hvad er A-skat?

A-skat er den skat, du betaler af din primære indkomst, også kaldet A-indkomst.

Dette inkluderer løn, dagpenge, SU, pension m.m. Skatten bruges til at finansiere de offentlige udgifter i Danmark, som f.eks. sundhedsvæsenet og uddannelser. På grund af den store offentlige sektor har Danmark et af de højeste skattetryk i verden. Det høje skattetryk betyder, at mange offentlige ydelser er finansieret af skatten, hvilket kan forhindre gældsætning i forbindelse med uddannelse, som man ser i andre lande.

Hvordan betaler jeg A-skat?

Hvis du modtager løn eller offentlige ydelser, indberetter din arbejdsgiver eller staten din indkomst til skat. Skat tilbageholder derefter en foreløbig skat af din indkomst. Hvert år kan du tjekke din årsopgørelse for at se, om der er tilbageholdt for meget eller for lidt. Hvis skat skylder dig penge, og du ikke har anden gæld, vil beløbet normalt blive sat ind på din NemKonto d. 1. maj. Hvis der er tilbageholdt for lidt, skal du betale det skyldige beløb via et girokort. Ved tvivl om betalingen, bør du kontakte skat.

Hvor mange procent er A-skat på?

Procenten af din indkomst, der skal beskattes, varierer afhængigt af din indkomst og bopælskommune. Jo mere du tjener, jo mere betaler du i skat. Du skal tjene mindst 588.900 kr. årligt (2024-sats) for at betale topskat, som er på 15 % udover A-skatten. For at få præcise skatteprocenter bør du kontakte skat, som kan give dig de nøjagtige satser baseret på din indkomst og kommune.

Hvem skal betale A-skat?

Alle, der tjener mere end deres årlige personfradrag, skal betale skat. Personfradraget for danskere over 18 år er ca. 49.000 kroner (2024). Tjener du over dette beløb, bliver du beskattet. De fleste lønmodtagere vælger at fordele deres fradrag ud på årets måneder, så man f.eks. ikke betaler skat af de første 4150 kr. hver måned. Hvis du er i tvivl om dit personfradrag og dets opsætning, kan du kontakte SKAT for hjælp.

Flere interessante artikler

sparegris
Artikler
Rasmus C.

Hvornår får man løn i denne måned?

Det spørgsmål dukker ofte op, især når der er kommet nye ansættelsesforhold, eller når man bare gerne vil have fuldt styr på sin privatøkonomi. Som medlem af en fagforening ved du sikkert allerede, at dine overenskomster og dine aftaler på arbejdspladsen kan spille en rolle i forhold til, hvornår lønnen tikker ind på din konto. Men hvad nu hvis du bare gerne vil have det store overblik? Hvornår kan du forvente løn i de forskellige måneder af året, og hvilke faktorer kan påvirke udbetalingsdatoen?

børn der leger med sjippetov
Artikler
Rasmus C.

How Unemployment Insurance Really Works

Losing your job can feel like someone just pulled the rug out from under you. One day, you’re sorting emails, finalizing projects, or punching in at the factory floor; the next, you’re wondering how to cover next month’s rent. It’s totally normal to feel worried and a bit overwhelmed. But here’s the good news: you’re not on your own. Unemployment insurance (often called UI) is there to help bridge the gap when work slips away, offering you some financial breathing room as you plan your next step.

Before diving into the nitty-gritty, let’s start with a quick overview.

sparegris
Artikler
Rasmus C.

Hvad er renten på SU-lån?

Når du som studerende får behov for lidt ekstra økonomisk hjælp, kan SU-lånet være en løsning, der sikrer, at du kan fokusere på din uddannelse uden konstant at bekymre dig om penge. Men inden du springer ud i at optage et SU-lån, er det vigtigt at forstå, hvad det indebærer – især når det kommer til renter.

kvinde der skal ud at rejse
Artikler
Rasmus C.

Får man SU i sommerferien?

Er du i tvivl om, hvordan SU-reglerne fungerer i sommerferien? Det afhænger af, om du fortsætter på samme uddannelse, skifter til en ny, eller er i overgang mellem bachelor og kandidat.

kvinde der overvejer sit valg nøje
Artikler
Rasmus C.

Hvor mange SU klip har man?

Har du styr på, hvor mange SU-klip du har tilbage, og hvordan de fungerer? Det er ikke altid helt klart, hvordan klippene fordeles, og hvad der sker, hvis man bliver forsinket på studiet. I denne guide kan du læse alt om SU-klip – fra hvor mange du kan få, til hvordan du bruger dem bedst muligt. Se oversigten med det hele lige nedenfor.

studerende der læser i en bog
Artikler
Rasmus C.

SU satser for 2025

At navigere i SU-systemet kan virke som en jungle, men bare rolig – vi guider dig igennem det hele. Her får du en oversigt over SU-satserne for 2025, så du kan få styr på din økonomi som studerende.

2 kolleger der sidder og arbejder
Artikler
Rasmus C.

Hvad er arbejdsstyrken?

Arbejdsstyrken er kort sagt summen af alle, der arbejder eller aktivt søger arbejde. Det er en vigtig brik i samfundet – men hvad betyder det for dig? Her får du alt, du skal vide om arbejdsstyrken, og hvorfor det er relevant for både din hverdag og fremtid.

børn der leger med sjippetov
Artikler
Rasmus C.

Hvor gammel skal man være for at arbejde?

Er du spændt på tanken om at tjene dine egne penge, men usikker på, om du er gammel nok til at få et job? Reglerne kan virke lidt komplicerede, men bare rolig – vi tager et kig på aldersgrænserne, så du kan få styr på, hvornår og hvordan du må arbejde. At kende reglerne sikrer, at du kan starte dit arbejdsliv sikkert og inden for lovens rammer.

2 kolleger der sidder og arbejder
Artikler
Rasmus C.

Hvor mange timer arbejder man om måneden?

Har du tænkt over, hvor mange timer du faktisk arbejder om måneden? At kende dit arbejdstimetal gør det lettere at planlægge både økonomi og fritid – især når arbejdstimerne kan svinge fra måned til måned. Her ser vi på, hvordan arbejdstimer typisk fordeler sig og de faktorer, der kan påvirke timetallet.

studerende der læser i en bog
Artikler
Rasmus C.

Hvor meget får man i SU?

Ved du egentlig, hvor meget SU du kan få? For mange studerende er SU en vigtig støtte, der hjælper med at få økonomien til at hænge sammen, når tiden til et fuldtidsjob er knap. Men hvordan er satserne skruet sammen, og hvilken passer til dig?

Vi tager et hurtigt kig på, hvad der gælder for netop din situation, så du kan få det optimale ud af din SU – uanset om du bor hjemme eller ude, eller om du er på en ungdoms- eller videregående uddannelse.

Leder du efter din nye a-kasse eller fagforening?

Find den her hos Tjekfagforening.dk

på jagt efter et nyt job