En fritvalgsordning er en aftale, som ofte er resultatet af en overenskomstforhandling. Denne ordning indebærer, at din arbejdsgiver ved hver lønudbetaling afsætter en vis procentdel af din løn på en fritvalgskonto.
Hvis du er omfattet af ordningen, skal en procentdel af din løn lægges til side på din fritvalgskonto. Det er arbejdsgiverens ansvar at afsætte beløbet i forbindelse med lønudbetalingen.
Du har selv kontrol over din fritvalgskonto, altså den konto, hvor beløbet indbetales. Der er dog specifikke regler for, hvordan og hvornår beløbet kan udbetales, som vi vil gennemgå senere i artiklen.
Hvem har en fritvalgsordning?
En fritvalgsordning er typisk forhandlet på plads for lønmodtagere under overenskomstforhandlinger. Det er ikke en lovpligtig ordning, og du skal som regel være medlem af en fagforening, der har forhandlet ordningen, for at være omfattet.
Der er dog eksempler på virksomheder, der tilbyder ordningen uden at være forpligtet. Derfor kan det være en god idé at kontakte din arbejdsgiver for at høre, hvad virksomhedens politik er på dette område.
Derudover er det værd at nævne, at både lærlinge og elever også kan være omfattet af fritvalgsordningen, såfremt de er medlem af en fagforening, der har forhandlet ordningen, eller ansat i en virksomhed, der tilbyder det.
Hvad kan jeg bruge min fritvalgsopsparing til?
Din fritvalgsopsparing kan primært bruges til at dække ferie eller helligdage. De mest almindelige formål er:
- Helligdage
- Pensionsordning
- Feriedage
- Feriefridage
Kan jeg få ordningen udbetalt sammen med min løn?
Ja, du kan få udbetalt beløbet sammen med din løn, men bemærk, at det maksimalt kan udbetales to gange om året.
Hvis du ikke når at bruge hele din opsparing inden ferieårets udgang (slut april), vil det resterende beløb i de fleste tilfælde blive udbetalt til din NemKonto. Der kan dog være undtagelser, så kontakt altid din arbejdsgiver eller fagforening for at få klarhed over din specifikke situation.